Starliner se întoarce pe Pământ fără echipaj: Problemele tehnice au dus la schimbarea planurilor inițiale

de: Ozana Mazilu
02 09. 2024
Starliner

Capsula Starliner a Boeing, care a fost lansată către Stația Spațială Internațională (ISS) cu scopul de a testa capacitatea sa de a transporta echipaj uman, se întoarce pe Pământ pe 6 septembrie, însă fără echipaj la bord. Astronauții Butch Wilmore și Suni Williams, care trebuiau să revină cu Starliner, se vor întoarce, în schimb, cu o capsulă SpaceX Crew Dragon în anul 2025.

Când va ateriza Starliner

Capsula Starliner este programată să se desprindă de ISS la ora 18:04 EST, iar dacă totul decurge conform planului și condițiile meteorologice permit, aceasta va ateriza în zona White Sands Space Harbor din New Mexico, la aproximativ ora 00:03 EST, pe 7 septembrie. Pentru a asigura o aterizare în siguranță, capsula va utiliza parașute pentru a încetini coborârea și airbaguri gonflabile pentru a amortiza impactul cu solul.

Inițial, Wilmore și Williams trebuiau să petreacă doar o săptămână pe ISS, însă călătoria lor a fost prelungită din cauza unor probleme tehnice majore apărute la Starliner. În timpul zborului către stația spațială, cinci dintre propulsoarele de manevră ale capsulei au eșuat, iar o problemă de scurgere a heliului, care a cauzat deja o amânare a lansării inițiale, s-a agravat. În urma testelor realizate de inginerii de la sol cu ajutorul astronauților aflați pe ISS, NASA a concluzionat că există prea multe incertitudini legate de siguranța întoarcerii cu Starliner, motiv pentru care a fost luată decizia ca Wilmore și Williams să se întoarcă pe Pământ cu un vehicul SpaceX.

Viitorul Starliner și schimbările din misiunile spațiale

În ciuda eforturilor echipei de ingineri de a rezolva problemele tehnice ale capsulei Starliner, NASA a considerat că este prea riscant să transporte echipaj uman în aceste condiții. Această decizie reflectă complexitatea și riscurile asociate cu dezvoltarea tehnologiilor spațiale noi, dar și importanța siguranței echipajului în misiuni de acest tip.

Între timp, NASA a anunțat că misiunea SpaceX Crew-9, care urmează să înlocuiască capsula Starliner la ISS, este programată pentru lansare nu mai devreme de 24 septembrie. Spre deosebire de planurile inițiale, Crew-9 va transporta doar doi astronauți, Nick Hague de la NASA și Aleksandr Gorbunov de la Roscosmos, în loc de patru, pentru a păstra două locuri libere pentru întoarcerea lui Wilmore și Williams în februarie 2025.

NASA va acoperi în direct întoarcerea Starliner pe Pământ prin intermediul platformei NASA+, aplicației NASA și site-ului său oficial, oferind astfel publicului șansa de a urmări acest moment important în timp real.

Deși Starliner nu a reușit să își îndeplinească în totalitate misiunea inițială, aceste teste și ajustări sunt esențiale pentru viitoarele zboruri spațiale. Fiecare provocare tehnică oferă lecții valoroase care vor contribui la îmbunătățirea siguranței și eficienței misiunilor viitoare, fie că sunt conduse de Boeing, SpaceX sau alte companii implicate în explorarea spatiala.